Kako sačuvati naočare da potraju godinama?

Briga i održavanje naočara

Pravilno održavanje naočara je važno kako bi produžile svoj životni vek. Evo par korisnih saveta kako da sačuvate vaše naočare:

  • nosite naočare sa lančićem oko vrata kako bi se smanjio rizik od gubljenja i oštećenja
  • kada sklanjate naočare sa lica to radite nežno sa obe ruke. Ovo će sprečiti da se okvir rastegne i da šrafovi popuste
  • naočare uvek stavite u tvrdu futrolu kad ih ne koristite
  • kada odlažete naočare na ravnu površinu, sočiva naočara neka budu uvek okrenuta prema gore tako da ne dolaze u kontakt sa površinom kako bi se izbeglo grebanje
  • nikada nemojte ostavljati naočare blizu izvora toplote jer to može da deformiše oblik naočara
  • Izbegavajte kontakt vaših naočara sa agresivnim tečnostima kao što su razni razređivači, sprejevi, lakovi i lepak jer mogu trajno da oštete sočiva

odrzavanje naocara

Kako pravilno čistiti naočare

Neizbežno je da naočare postanu prljave svakodnevnim nošenjem. Ovo se posebno odnosi na naočare za čitanje pošto ih češće stavljamo i skidamo. Najbolji način kako da očistite naočare koje su zamagljene ili uprljane:

Isperite naočare vodom.

Ukoliko su vaše naočare prekrivene prljavštinom i prašinom od kućnih ili baštenskih poslova najbolje je da ih dobro isperete vodom pre čišćenja.

Koristite odgovarajući čistač.

Većinu vremena ćete čistiti naočare od telesne masnoće koja se prenosi prstima na stakla. Specijalan preparat za čišćenje sočiva, koji je uglavnom sačinjen od alkohola i vode, će vam pomoći da se otarasite mrlja.

Koristite odgovarajuću tkaninu.

Važno je koristiti odgovarajuću vrstu tkanine pri čišćenju vaših naočara. Neki tekstili, poput maramica, vune ili određenih sintetičkih tkanina mogu da oštete sočiva ili ostave neželjena vlakna. Tkanina od mikrofibera ili peškiri koji ne ostavljaju dlačice mogu lepo da uklone mrlje od ulja zbog svog mekanog materijala i gusto satkane tkanine. Takođe možete da koristitite čistu pamučnu majicu, ali pripazite da je majica bez printa koji takođe može oštetiti sočiva.

Držite naočare pravilno.

Kada počnete sa čišćenjem svojih naočara trebali biste da ih držite za ručke uz okvir, kako biste ih čvrsto uhvatili, ali tako da ne dirate sočiva.

Nežno brišite s jedne strane na drugu kružnim pokretima.

Laganim kružnim pokretima brišite s jedne strane na drugu. Nemojte samo brisati po sočivu ili ribati napred i nazad. Znajte da sredstvo za čišćenje uklanja ulje ne samo sa sočiva već i sa jastučića za nos, zglobova i šrafova. Nemojte zanemarivati ta područja kada čistite naočare, jer ulje može izazvati njihovo slabljenje i uzrokovati lomove.